5.4 C
Prague
Pondělí, 5 prosince, 2022

8 kroků k dobré zavařenině: nasladko nebo naslano

Redakce doporučuje

- Komerční sdělení -spot_img
  1. Ovoce a zeleninu z vlastní zahrady i produkty od spolehlivého farmáře Zavařujte jen čerstvé, v ideálním případě 6 až 12 hodin po sklizni.
  2. Na zavařování si připravte vhodně sklenice, víčka a těsnění. Před použitím jejich sterilizujte 10 minut. Je to opravdu důležité – jen tak vaše dobroty vydrží 12 měsíců a déle.
  3. Zavařujte pouze zralou a zdravou úrodu. Pohmožděné, nezralé či jinak poškozené plody do sklenic nepatří. Nikdy!
  4. Ovoce vařte v hrnci s cukrem a pak naplňte do sklenic. Cukr ho nejen dosladí, ale i zakonzervuje.
  5. Zavařování přidáte kyselou chuť citronovou šťávou, kyselinou citrónovou nebo kvasným octem.
  6. Na solení používejte vždy kuchyňskou sůl, ne mořskou. Ta může po sterilizaci chutnat nahořklá.
  7. Uzavřené sklenice hned sterilizujte, pak zchlaďte. Podtlak přitlačí víčko k poháru a zavařenina se dokonale uzavře.
  8. Pokud se navzdory všem opatřením stane, že zavařeninu napadne plíseň, nezachrání ji už ani odstranění pokažené vrstvy. Plíseň je všude. Pohár bez lítosti vyhoďte!

- Komerční sdělení -spot_img

čtení ke kávě

- Komerční sdělení -spot_img

Nejnovější články

- Reklama -spot_img